poniedziałek, 27 marca 2017

Ostre, pieczone orzeszki


Czy przekąski muszę być niezdrowe? Czy jeśli sięgamy po orzeszki, to zawsze te sklepowe? Okazuje się, że zrobienie czegoś ostrego do piwa nie jest takie trudne. Wystarczy tylko kilka składników :) To jak? Chrupiemy?

Składniki:

  • 1 białko
  • 125 gram orzeszków
  • 2 łyżeczki ostrej papryczki
  • łyżka słodkiej papryczki
  • 2 łyżeczki ziół
  • łyżeczka sambal oelek (wersja ekstremalna)
Bardzo prosta receptura:


  1. Białko ubijamy na sztywną pianę.
  2. Dodajemy przyprawy, mieszamy. 
  3. Dodajemy orzeszki i delikatnie obtaczamy je pianką, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  4. Pieczemy 25 minut w temp. 180 st. W połowie czasu mieszamy orzeszki.

5 komentarzy:

  1. Proste, szybkie i na pewno przepyszne! Zadowoli każdego faceta, a i będą w stanie sami to przygotować :) Można też pokombinować z przyprawami i mieć kilka opcji w miseczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam uwielbiam i często robię :) moja rodzinka zawsze zjada z przyjemnością :) ale w wersji mniej pikantnej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O koniecznie musimy wypróbować, uwielbiam takie smaki. Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie coś muszę zaproponować mojego mężowi! Będzie zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, myślałam w pierwszej chwili że chodzi o jakieś bialko dla kulturystów ;)
    Super przepis

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates