wtorek, 13 października 2015

Zupa krem z dyni czyli tak świętuję jesień


Jesień, złota, polska, ale też szara i zimna. Te ostatnie jej cechy szczególnie odczuwam rano, w drodze do pracy. A tam bardzo mi się przyda coś pysznego, rozgrzewającego na obiad. Mamy początek tygodnia, więc musi być ostro. Oto wyśmienita zupa, kwintesencja jesieni i rozgrzania w jednym. Smacznego. I miłego dnia!


Składniki
  • dynia 1 szt
  • woda 1 litr
  • cebula, pietruszka, marchew 1 szt.
  • kostka bulionowa eko 200 ml
  • imbir, papryczka chili 1 szczypta
  • papryczka słodka 2 łyżeczki
  • jogurt 2 łyżki
  • orzechy włoskie, pestki dyni 1 garść
  • makaron (wdł. uznania)
  • listki bazylii
  • czosnek


KROK 1: Warzywa obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, zapiekamy przez 20 minut. Nakładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości.
KROK 2: Miksujemy blenderem, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy. Mieszamy.
KROK 3: Dolewamy wody do poziomy takiego, jaką gęstość lubimy. Zabielamy jogurtem.
KROK 4: Gotujemy makaron.
KROK 5: Posiekane orzechy i pestki z dyni podsmażamy na oleju koksowym. Nalewamy zupę, dodajemy makaron, posypujemy orzechem u dynią.


Jest to wpis i zupa rozpoczynająca akcje:

Jesienne zupy
-------------------------------------
Przepis bierze udział również w akcjach:

Jesień pełna warzywSposób na dynię 2015

4 komentarze:

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates