sobota, 8 sierpnia 2015

Cukinia faszerowana mięsem

Jeśli szukacie czegoś prostego i bardzo letniego koniecznie wykorzystajcie dar tego sezonu...cukinię.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 garść świeżej bazylii i oregano
  • 150 g mięsa mielonego
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • makaron
  • 2 łyżki oleju arganowego
  • 100 g sera
  • pieprz, czubrica czerwona - do smaku


Makaron gotujemy do miękkości.
Cukinię wydrążamy, albo w całości albo krojąc w plastry i tworząc małe łódeczki (gdy wyjmujemy środek pozostawiamy spód, masa będzie się lepiej trzymać).
Rozgrzewamy olej arganowy na patelni. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy je bazylią, oregano, czubricą, pieprzem. Podsmażamy aż będzie rumiane.
Mięso mieszamy z wydrążonym środkiem cukinii. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ser. Nakładamy do wydrążonej cukinii. Pieczemy w 180 st. ok. 30 minut.
Kładziemy na talerzu obok makaronu posypanego pokrojonym w kostkę świeżym ogórkiem.
Smacznego!

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates