piątek, 16 stycznia 2015

Gulasz wieprzowy z cieciorką i pizza passionata z salami

Haha! Może i nie pisałam...ale mam dobre wytłumaczenie :) Staje się mistrzynią w tłumaczeniu siebie samej przed sobą i przed całym światem. Nie pisałam, bo szukałam pracy i walczyłam o los swojej pracy magisterskiej. Może nie byłoby to nic szczególnego, gdyby nie fakt, że z powodzeniem. Praca magisterska poszła ewidentnie do przodu, a praca... znaleziona! Tak ja! I to w zawodzie :) Cieszę się szczęściem nieskończonym i odliczam dni do rozpoczęcia. Jednak żeby nie zapeszać więcej nie zdradzę :)
A moje codzienne obiadki trochę straciły na polocie, ale mam dla Was coś wyjątkowego gulasz wieprzowy z cieciorką.


SKŁADNIKI:

  • 500 g wieprzowiny
  • 1 szkl ciecierzycy ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1/3 szkl czerwonej fasoli konserwowej
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 500 ml wody
  • 5 łyżek mąki razowej

Przyprawy:

  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • szcz soli
  • 2 ziela angielskie
  • 2 cm suszonego chili
  • 2 łyżki ketchupu


Cebulę kroimy w kostkę i podrumieniamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w dość grubą kostkę szynkę. Gdy podsmaży się z obu stron przekładamy wszystko do garnka i zalewamy 500 ml wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ugotowaną ciecierzycę. Dodajemy wszystkie przyprawy (zioła i poszatkowany czosnek). Trzymamy na ogniu ok. pół h. Kasze mieszamy ze sobą i gotujemy do miękkości. Zagęszczamy mąką rozrobioną z wywarem przelanym do kubka i dodajemy go do garnka. Podajemy kaszę z gulaszem.

Zapraszam też do kolejnego, pełnego smaku testu. Tym razem pizza passionata specjale firmy Iglotex. Ta marka to zdecydowanie wsparcie dla wszystkich zabieganych smakoszy. Wiadomo, lubimy gotować, ale nie zawsze mamy na to czas. Dania mrożone nie muszą być niesmaczne czy mdłe. Produkty Iglotexu to naprawdę ciekawe propozycje. 

Pizza Pasjonata jak dla mnie jest jeszcze lepsza niż familijna. Jeśli szukasz mrożonki zbliżonej do tej z pizzerii koniecznie sięgnij po tą. Przede wszystkim jej dużym plusem jest chrupiące ciasto i duża ilość składników. Salami jest tu mnóstwo, zaś ser i sos naprawdę oblewa całość. 

Lubię ją przygotować, ponieważ nie trzeba jej wcześniej rozmrażać. Wystarczy wrzucić do piekarnika i bardzo szybko jest gotowa. Fajnie się podrumienia i szybko znika. 
Ciasto jest bardzo dobre. Zastanawiałam się jak będzie mi smakować, ponieważ zdarzyło mi się kupić w sklepach produkty nijakie w smaku. Pizze Iglotex mają pyszne ciasto, które dobrze się picze.
Ma jednak jedną wadę, jest mniejszej gramatury, więc nadaje się na obiad dla jednej osoby lub przekąskę dla dwóch.

Podsumowując, taką pizze dobrze jest mieć w zamrażalniku, ponieważ potrafi uratować nie jedną awaryjną sytuację.


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Kwestia wprawy :) A przepis nie jest tak trudny jak się wydaje. Polecam wypróbować.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates