wtorek, 16 grudnia 2014

Kurczak tikka masala

Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie łączy kultur jak...alkohol. Właśnie dlatego do rewelacyjnego konkursu smaków piwa Książęce Chlebowe Miodowe przygotowałam coś orientalnego. A więc mamy wyrazistego w smaku kurczaka w indyjskim słodko ostrym sosie tańczącego polkę z polskim, miodowym piwem. Wierzcie lub nie, połączenie idealne! Kurczak Tikka Masala spakuje wyśmienicie z piwem Książęce Chlebowe Miodowe.




  • 2 filety z kurczaka
  • 2 cebule
  • pół ususzonej papryczki chili
  • łyżka olejku kokosowego
  • 100 g pasty tikka masala
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 200 g mleczka koksowego
  • szcz soli morskiej
  • 200 g ryżu brązowego


Gotujemy ryż do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olejek kokosowy, kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na niej. Dodajemy mięso pokrojone w paski. Dodajemy pastę tikka masala, pomidory z puszki, mleko kokosowe i doprawiamy solą. Wszystkie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy jeszcze 15 minut. Podajemy z ryżem polanym sosem. Dekorujemy całość jogurtem.



Kilka słów o piwie. W smaku jest "głębokie", wyraziste i bardzo miodowe. Polecam smakoszom słodkich trunków. Idealnie sprawdza się jako grzaniec, bo nie trzeba dodawać żadnych przypraw ani  miodu. Zdecydowanie moje smaki!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates