poniedziałek, 29 września 2014

Krem warzywny z czarną fasolką i fetą plus noże


  • szkl soku pomidorowego
  • 2 pomidory
  • pół selera
  • łyżka oliwy smakowej
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 liście bazylii
  • listek laurowy
  • 1 ziemniak
  • 100 g fety
  • pół szkl czarnej fasoli
  • liść pora
  • 2 ząbki czosnku




Przygotowujemy czarną fasolę: namaczamy przez noc, a następnie gotujemy przez dwie godziny. Nalewamy do garna sok pomidorowy. Ziemniaka, pora, selera i marchew obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Nakładamy na patelnie razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Smażymy 15 minut na oliwie smakowej. Przekładamy do garnka. Dodajemy poszatkowane zioła, listek pora, liść laurowy i przeciśnięty przez prasę czosnek. Pomidory obieramy ze skórki. Dodajemy do reszty warzyw. Dolewamy oliwę smakową. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Następnie blenderujemy wszystko na gładką masę, dodajemy 3/4 fasoli, mieszamy. Ozdabiamy resztą fasoli i fetą.

 Noże do wszystkiego - ostry test!
Gdy dowiedziałam się, że udało mi się wygrać piękne noże w konkursie Uroda i zdrowie wręcz skakałam ze szczęścia! Właśnie takich potrzebowałam! Nagrody ze strony piękno w domu idealnie trafiły w mój gust. Więc gdy tylko dojechały do domu zaraz rozpoczęłam testowanie.
Noże są w trzech wakacyjnych kolorach. Każde Ostrza zdobione jest innym motywem. Na czerwonym mamy pomidory, na zielonym kiwi, a na pomarańczowym ...pomarańcze :) Każdy z nich ma swoją osłonkę. Dzięki temu nie tylko sprawdzą się w domu, ale też na pikniku.
To na co zwróciłam uwagę na samym początku, to duża ostrość. Tak... od razu się skaleczyłam. Jednak to wina mojego braku uwagi. Noże pewnie leżą w dłoni i precyzyjniej kroją. Idealnie sprawdzają się w roku codziennego pomagacza. A więc, do owoców, do serów, smarowideł.
Problem pojawia się przy grubszych, twardych warzywach. Tutaj trzeba użyć sporo siły. Pomocny w codziennych zadaniach jest czubek. Pozwala precyzyjnie wykrawać czy szatkować cebulę. Nie ucieka i rozpada się nawet najdrobniejsza kratka.

Szkoda, że wszystkie są jednego rozmiaru, taki komplet bardzo fajnie prezentowałby się w kuchni. Wydaje się się że celem zestawu jest by korzystało z niego wiele osób, np. podczas kolacji.

Podsumowując: Kolorowe noże z pewnością urozmaicą każdą imprezę w plenerze, a w domu pomogą w wielu posiłkach. Warto mieć. Nożami również można "pokolorować" dom.


Obiad z Fetą!

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zupkę polecam, rewelacyjna!

      Usuń
  2. Gratuluję wygranej :) I zapraszam do następnego konkursu, na zupę właśnie: http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam szczerze,ze takiej zupy z fasolka jeszcze nie jadłam :)
    Z chęcią spróbuję :)

    Dziękuję za dodanie wpisu do akcji! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates