wtorek, 2 września 2014

Ciasto z kremem chałwowym początek akcji: ciacho na widelcu

Rozpoczął się wrzesień...nie, to wcale nie wpis o szkole ale studiach. Ostatni miesiąc na prace dyplomowe. Kto też się broni? A kto się będzie bronił przed poprawką podczas kampanii wrześniowej? Ja już nie. Uff. Całe szczęście. Mnie męczą tylko dwie prace dyplomowe, licencjacka i magisterska. Tak, jednocześnie! Obie ciekawe, ale jednak...może napiszą się same? Wciąż czekam :)
I piekę!

Dziś Ciasto z kremem chałwowym
Jest to mój pierwszy wpis w ramach akcji, którą organizuję na tym blogu.
Ciacho na widelcu zapraszam do dodawania przepisów!


SKŁADNIKI:
Na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

  • 200 g chałwy
  • 200 g margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 25 ml alkoholu
  • płatki migdałowe


PRZYGOTOWANIE:

Mieszamy składniki na biszkopt. Pieczemy w nasmarowanej formie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowanie kremu: Nakładamy do miseczki chałwę, margarynę cukier i mieszamy. Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Nasączamy alkoholem. Przekładamy kremem, wierzch posypujemy płatkami migdałów.

2 komentarze:

  1. Mmm, ten krem musiał smakować wybornie!
    Powodzenia w pisaniu - bo coś mi się wydaje, że jednak będziesz im musiała pomóc się napisać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki.
      Niestety miałaś rację, zaczęłam je pisać.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates