niedziela, 27 lipca 2014

Zapiekana owsianka

Dzień rozpoczął się wcześniej niż sądziłam. Kto by przypuszczał, że ledwie dwa miesiące wstawania po 7, a już obudzona w weekend po 8 nie mogę zasnąć. Szkoda? Niekoniecznie. Zdecydowałam przestać męczyć się z próbą uśnięcia i potuptać do kuchni. I dzięki temu miałam czas przygotować aż 3 dania. W tym rewelacyjnego, wymagającego starań śniadanie. Zapiekana owsianka warta była tego. Spróbujcie sami!


  • 1 brzoskwinia
  • 6 łyżek owsianki
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki tartych orzechów laskowych
  • garść borówek
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej


Brzoskwinię kroję w plasterki. Połowę z nich układam na dni miseczki.
W innym pojemniku mieszam suche składniki: płatki owsiane, żurawinę, tarte orzechy i przyprawę. W kolejnym mokre: jajko i śmietanę. Łączę obie miseczki i nakładam do pojemnika z brzoskwiniami. Układam na wierzchu borówki oraz resztę brzoskwini. Piekę 40 minut w 180 st. Wyjmuję i chwilę wystudzam i zajadam.

1 komentarz:

  1. Super na śniadanie :) Wstyd się przyznać, ale takiej zapiekanej jeszcze nie robiłam... Chyba najwyższa pora to nadrobić ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates