wtorek, 3 grudnia 2013

Warzywka po chińsku

Kuchnia chińska kojarzy mi się z wszystkim co najlepsze. Nieograniczonym polem do łączenia smaków i kolorów. Nie ma możliwości poznać ją do końca, na każdym kroku zaskakuje czymś nowym!
Uwielbiam się nią inspirować. Skutkiem tego są pyszne, chrupiące warzywka.


  • 2 gałązki pietruszka
  • 1 szt marchew
  • 100 gram brzuszek
  • 100 gram por
  • 1/2 szt papryka
  • 1 szt cebula
  • 3 szt grzybki mun
  • 2 łyżki sos sojowy


Na patelni podsmażamy brzuszek.
Warzywa kroimy w słupki, dość cienkie.
Dokładnie szatkujemy pietruszkę i zioła.
Suszone grzybki mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem również kroimy w słupki. Warzywka (też grzybki) dodajemy na patelnię z brzuszkiem, podrumieniamy ok. 15 minut na głębokim oleju mieszając co jakiś czas. Dodajemy sos sojowy i dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze 2 minuty. Podajemy cieple, można posypać sezamem.
Pyszne i chrupiące!

2 komentarze:

  1. Ładnie podane! A z sezamem byłoby jeszcze ładniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł! Miałam w sumie dodać, ale zapomniałam :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates