niedziela, 8 grudnia 2013

Czekoladowy makaron czy spełnienie marzeń łasucha

Robi się coraz zimniej, coraz chłodnie...po czekoladę sięgamy coraz częściej. A można inaczej, na słodko, ale też bardzo sycząco i nie aż tak kalorycznie. A do dania trzeba naprawdę niewiele, makaron, ciut czekolady, cukru, reszta to tylko dodatki.
Moja ulubiona propozycja na zimne wieczory: makaron czekoladowy. Błyskawiczna w przygotowaniu, gotowa ze składników, które zawsze mam pod ręką :) Po prostu ideał!

Składniki:
250 gram makaron
4 łyżki kakao
3 łyżki rodzynki
4 łyżki cukier
3 łyżki tarte orzechy włoskie
2 łyżeczki płatki migdałowe
1 łyżka masło

Makaron penne gotuję do miękkości, odsączam z wody, przekładam do miski.
Rodzynki zalewam wrzątkiem na 5 minut. Do makaronu dodaję masło, cukier i kakao, mieszam. Potem dodaję jeszcze tarte orzechy i rodzynki. Ponownie wszystko dokładnie mieszam. Staram się by każda kluska była dokładnie oklejona zarówno kakaem jak i orzechami. Rodzynki powinny być rozłożone równomiernie w całej masie. Przed podaniem posypuję całość płatkami migdałowymi oraz dodatkowo odrobiną orzechów tartych. Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates