niedziela, 18 sierpnia 2013

sos curry do kanapek

SKŁADNIKI:


  • 100 gram śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • pieprz
  • Sól
  • 50 gram piersi z kurczaka




 PRZYGOTOWANIE:
W kuchni holenderskiej pełno jest curry mimo, że nie jest to ich rodzimy składnik. Taki sos można kupić praktycznie w każdym sklepie. Może dlatego, że jest po prostu przepyszny! Pierś kurczaka kroimy w dość drobne kostkę, następnie podsmażamy je na patelni. Śmietanę mieszamy z przyprawą curry, musztardą, solą i pieprzem (wdł. smaku), ewentualnie dodajemy szczyptę chili (oraz wody- dla rozcieńczenia). Ostawiamy na godzinę by przyprawy się przegryzły. Do całości dodajemy pierś kurczaka i mieszamy. Podaję na kanapce.

2 komentarze:

  1. Rodzimy nie rodzimy ;) Po tylu podbojach i wymianach handlowych bardziej rodzimy niż wszystko inne :)
    Przepis się przyda, bo jak zobaczyłam ile chemii mają te gotowe w sklepach (mimo, że mi smakują straszliwie) to stwierdziłam, że kupować tego nie będę ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w tym racja :)
      Tak, chemii jest tle, że apetyt przechodzi. A tak naprawdę mając dobre składniki dodawać jej nie trzeba.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates