poniedziałek, 29 lipca 2013

Porzeczkowy dżem

Okres na porzeczki w pełni, co by tu z nimi zrobić? Pyszny porzeczkowy dżem. Wbrew pozorom pracy z nim nie jest aż tak wiele, a smakowania co nie miara. No i ta świadomość, że ma się prawdziwie owocowy, bez konserwantów produkt :) Bezcenna!

SKŁADNIKI:
1,2 kg porzeczki
1 szkl cukru
3 łyżki żel fix

PRZYGOTOWANIE:
Porzeczki obieramy i myjemy, posypujemy połową szkl cukru i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy całość na dużą patelnie, zalewamy sokiem, posypuje połową szkl cukru, który z nich wyciekł i trzymamy na ogniu 15 minut. Następnie dodaję żel fix i jeszcze chwilę (z 5 minut) duszę. Następnie wypełniam dżemem czyste słoiki i odwracam do góry dnem.


2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates