niedziela, 28 lipca 2013

Orientalny kurczak w sezamie

Kuchnia chińska...mam do niej niesamowitą słabość. Uwielbiam te wyraźne, kontrastowe smaki. Sos słodko-kwaśny oraz morze możliwości kulinarnych. Czy jestem specjalistą w tym zakresie? Oczywiście, ze nie. Czasem sięgam po oryginalne przepisy (na ile to możliwe nie znając chińskiego), w większości jednak opieram się na mojej wyobraźni i tworzę coś co można określić "inspirowane" Chinami. Tak było też w tym przypadku. Wyjątkowo smaczny, chociaż dość pracochłonny przepis.

SKŁADNIKI:
Kurczak:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka wina wytrawnego (niekoniecznie)
2 łyżki sezamu

Sos:
2 łyżki sezamu
200 ml bulionu
2 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka sambal oelek
100 ml wody
100 gram mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka kroimy w paski. W miseczce mieszamy mąkę sos sojowy, proszek do pieczenie sodę oraz wino. Jeśli masa ciągle jest za gęsta dodajemy mleka/wody. Ma mieć konsystencje bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Każdy kawałek kuraka dokładnie namaczamy panierką i odstawiamy na godzinę do lodówki. następnie smażymy na głębokim oleju (ważne by był rozgrzany). Przed podaniem posypujemy sezamem (można wcześniej podrumienić na patelni, albo dodać do samej panierki). Polewamy sosem orientalnym

Sos:
Na patelni podrumieniamy sezam. Podgrzewamy bulion. Dodajemy sos sojowym, cukier, sambal oelek, olej. Mieszamy całość W kubku rozrabiamy mąkę z wodą i zagęszczamy sos. Gotujemy aż będzie miał odpowiednią gęstość (każdy lubi inaczej ;), dodajemy następnie ziarenka sezamu i mieszamy. Przygotowuję go głównie do dań orientalnych takich jak makarony chińskie. Świetnie pasuje też do mięsa.






Jak pewnie zauważyliście, sosik przygotowałam w pięknym garnuszku. Jest to niesamowita nagroda od strony Gotujemy, którą z czystym sumieniem mogę polecieć. Przemiła atmosfera towarzyszy przeglądaniu i dodawaniu przepisów. Za to ostatnie dostaje się punkty, które wymienić można na nagrody. Zapewne pomyśleliście "znamy takie portale! Czym ten się różni?". Otóż jest on dla mnie morzem inspiracji. Ale przede wszystkim pomaga z tzw. problemami kulinarnymi. Mnie przyciągnęło tutaj forum. Miałam problem z kremem do ciasta, w przeciągu chwili dostałam odp. Dużo tu też innych, przydatnych porad. Zdecydowanie polecam. A oto nagroda wygrana w comiesięcznym konkursie dla 100 najaktywniejszych użytkowników :)
Wspaniały, ceramiczny zestaw garnków!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam tego kurczaka :) ! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadł do gustu :) Zwłaszcza, ze to mój eksperyment. Również pozdrawiam :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates