niedziela, 28 lipca 2013

Aromatyczne ziemniaczki ziołowe

Pora obiadowa czas więc na obiadowe przepisy. Zawsze kiedy mam ochotę na ziemniaki trochę inaczej, wrzucam je do piekarnika. Robią się co prawda trochę dłużej, ale dzięki użyciu termoobiegu nabierają interesującej chrupkości. Przepis jest banalnie prosty:
SKŁADNIKI:

  • 10 ziemniaków
  • łyżeczka bazylii
  • 5 listków świeżych
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka tymianku


PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaczki myjemy i obieramy, kroimy w ćwiartki (jeśli duże więcej). Smarujemy blaszkę tłuszczem. Układamy ziemniaki równomiernie, polewamy olejem i posypujemy ziołami oraz papryką. Można dodać jeszcze soli jeśli ktoś lubi, ja nie przepadam :) następnie pieczemy 1 godzinę, w połowie można ziemniaczki lekko przemieszać. Włączamy termoobieg, powinny być gotowe i rumiane po ok. 15 minutach.

4 komentarze:

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates