czwartek, 27 czerwca 2013

Wegetariański pasztet z białej fasoli

Czy mnie widać? Czy mnie słychać? A przede wszystkim, czy ktoś mnie czyta? :)
Mam nadzieję, że tak, bo mam dla Was coś absolutnie nieziemsko smacznego, co przypadnie do gustu zarówno miłośnikom mięska jak i lubującym się w "zieleni" wegetarianom :) Przepis pyszny i umiarkowanie prosty, świetny dodatek do kanapek zamiast oklepanego serka czy szyneczki.
Co nam będzie potrzeba?
SKŁADNIKI:

  • 2 szkl białej fasoli namoczonej przez noc w wodzie
  • 2 duże cebule
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżek zmielonych płatków owsianych
  • sól i pieprz


Fasolę namoczyć, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości. Cebulę i jabłko obrać i pokroić, zeszklić na patelni. Następnie zmiksować z fasolą, majerankiem, tymiankiem, gałką muszkatołową, czosnkiem, olejem oraz zmielonymi płatami owsianymi (+do smaku pieprz i sól). Blaszkę smarujemy tłuszczem, nakładamy całość i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40 minut. W połowie pieczenia przykrywamy wierzch folią aluminiową, aby pasztet się nie spiekł.

Jednym ze składników jest olej rapso przesłany do testowania dzięki współpracy z firmą :) Muszę przyznać, ze nie było przepisu w którym się nie sprawdzić. Teraz również nadał pysznego posmaku całości.

Najważniejsze jednak w takim pasztecie jest to, że dokładnie wiemy co jest w środku. A smak... nieziemski, bardzo ciekawi, wart uwagi! Polecam spróbować :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam pasztety warzywne! Sama wczoraj robiłam taki z pieczarek! Chętnie wypróbuje Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie za komentarz. Pasztety warzywne faktycznie są nieziemskie w smaku, a zupełnie niedocenione!
      Z pieczarek powiadasz, bardzo fajny pomysł :) Dziękuję za inspiracje :)

      Usuń
  2. Uwielbiam tradycyjny pasztet, wegetariańskiego jeszcze nie jadłam ale czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam, w razie jakichkolwiek pytań, pisz śmiało :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates