niedziela, 2 czerwca 2013

Szaleństwo szparagowe!- Zupa krem

Piękne i pyszne szparagi. Kuszą smakiem, ale też wyglądem: białe, zielone, a nawet fioletowe. Które wybrać? A w ogóle co tak naprawdę o nich wiemy?

Skąd pochodzą?
Szparagi znane są już od 4 500 lat, kiedy jako pierwsi zajadali się nim Rzymianie. Nazwa zaś wywodzi się od greckiego słowa oznaczającego- młody pęd (asparagus). Na talerze Francuzów trafiły dopiero w 1469 roku i od razy srały się przysmakiem elit. Polacy czekali na ten specjał aż do XIX wieku, a uprawiać zaczęli dopiero w XX. Skąd pochodzą współczesne szparagi? Dziś uprawiane są praktycznie wszędzie, a głównie we Włoszech, Tajlandii, Holandii czy USA.

Piękny kolor!
Szparagi białe uprawia się w specjalnych kopcach i właśnie brakowi słońca zawdzięczają swoją barwę. Są delikatne w smaku, ale wymagają dokładnego obrania. Są też grubsze od innych.
Szparagi zielone z kolei uprawiane są na pełnym słońcu. Mają intensywniejszy smak i zdecydowanie mniej do obierania.
Wersja fioletowa uważana jest za najsmaczniejszą i ponoć nie wymaga obierania. Uprawiana jest metodą pośrednią w stosunku do dwóch poprzednich. Ze względu na to, że jest to skomplikowany sposób, występują rzadko i osobiście jeszcze jej nie widziałam.

Bomba witamin i wartości odżywczych
Szparagi są bogate w witaminę K, B, B2, B6, witaminę C. Zawierają niezbędny kwas foliowy oraz sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Przypisuje im się antyrakowe działanie. Pomagają uniknąć chorób serca. Dodatkowo regulują trawienie.
Ogromną ich zaletą jest też niska kaloryczność- ledwie 18 kcal w 100 gramach!

Dla kogo?
Szparagi zdają się mieć szczególnie pozytywny wpływ na kobiety. Łagodzą zespół napięć przedmiesiączkowy, a dzięki kwasowi foliowemu pomagają zajść w ciąże.
Wykorzystywane też do łagodzenia obrzęków często polecane był osobą z reumatyzmem.
Kwas foliowy pomaga w walce ze starzeniem oraz wspomaga układ krążeniowy.

Dla kogo nie?
Mimo wspomnianych właściwości na szparagi powinny uważać kobiety w ciąży, które dostarczaną ilość kwasu foliowego powinny ustalać z lekarzem. Szparagi mają też moczopędne działanie. Z kolei zawarty w nich putyny powodują odkładanie się kwasu moczowego w organiźmie co może być niebezpieczne dla osób z kamieniami nerkowymi czy dną moczanową. Oczywiście mowa tu o nadmiernym spożywaniu szparagów. Umiarkowane, rozsądne delektowanie się tym warzywem niesie za sobą same plusy.

Ciekawostki
Szparagi są ponoć afrodyzjakami, co może wynikać z pozytywnego działania na układ krążeniowy. Podobno podnoszą też libido.

Zupa krem ze szparagów
Potrzeba nam do tego jedynie pół kilko szparagów, bulion lub wywar, koperek oraz groszek ptysiowy.
Zagotowujemy szparagi do miękkości w bulionie, blenderujemy na gładką masę, doprawiamy koperkiem ew. innymi przyprawiam, przed podanie dosypujemy groszek.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates