sobota, 15 czerwca 2013

Czipsy z całych ziemniaków

  • 3 szt ziemniaki
  • 1 łyżecz papryka słodka
  • 2 łyżeczki oliwa z oliwe
  • pieprz
  • 1 łyżeczka zióła prowansalskie
  • Sól
Danie zostało wymyślone zupełnie przypadkiem kiedy podczas pieczenia ziemniaków w mundurkach odpadł kawałek skórki, podpiekł się i okazał się...rewelacyjny.
A więc do rzeczy :)
Dokładnie szorujemy ziemniaki. Następnie za pomocą obieraczki cały ziemniak zamieniamy w cienkie plasterki, łącznie ze skórką. Istnieje możliwość wykonania dania tylko ze skórek (np. kiedy reszta ziemniaka potrzebna jest do czegoś innego).
Ziemniaczki zalewam oliwą, posypuję ziołami, pieprzem i papryką i mieszam równomiernie.
Ziemniaczki rozkładam na blaszce i piekę od 10 do 15 minut w temp . 180 stopni. Wszystko zależy od tego ile ziemniaków nałożymy. Jeśli dużo, konieczny jest dłuższy czas i przemieszanie ziemniaczków w trakcie.
Możliwe smaki: bez ograniczeń.
ja proponuję paprykowy i czosnkowy (z dodatkiem czosnku granulowanego).

I jednocześnie mam do Was dużą prośbę ;) Biorę udział w konkursie czipsowym, więc jeśli macie chwilkę, wejdźcie w ten link i oddajcie szybki, krótki głos (bez rejestracji, dosłownie parę sekund). Z góry dziękuję! http://top-chips.pl/tester/7239


2 komentarze:

  1. Super dla niespodziewanych gości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba :) Goście na pewno będą zadowoleni ze zdrowszej alternatywy chipsów.
      Zapraszam w przyszłości do mnie po więcej takich pomysłów :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates