sobota, 11 maja 2013

Domowe żelki kokosowo-truskawkowe

Gulgotek był wręcz zachwycony domową chałwą! Z resztą nie tylko on. Przygotowałam więc kolejną porcję domowych słodyczy, tym razem żelki oparte na mleku kokosowym.

Składniki
100 ml- mleko kokosowe,
3 łyżeczki- wiórki kokosowe,
2 łyżeczki- żelatyna,
120 ml- dżem truskawkowy,
2 łyżki- woda
  1. W miseczce mieszam dżem z mlekiem kokosowym.
  2. By pozbyć się grudek przecieram wszystko przez sitko wprost do rondelka, delikatnie podgrzewam.
  3. Mieszam żelatynę z gorącą wodą i dokładnie rozcieram. Łączę z różową masą.
  4. Nalewam do foremki, posypuję wiórkami kokosowymi.
  5. Foremkę wkładam do lodówki, żelki są gotowe po ok. 1 h.



Żelki są pyszne i soczyste, przyjemnie chłodzą w upalne dni, jednak konsystencją bliżej im do galaretek niż sklepowych żelków.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates