piątek, 2 września 2016

Ciasto drożdżowe z malinami i wiśniami

Pieczenie nie jest moja domeną. Więc kiedy się za to biorę, muszę mieć pewność, że mi wyjdzie. I do tak postawionego celu, drożdżowiec jest idealny.




Składniki:

  • świeże drożdże - 50 g.
  • jajka - 2 szt
  • cukier - pół szklanki
  • rodzynki, żurawina, pestki dyni - po garści
  • maliny, wiśnie - po garści
  • mleko - pół szklanki
  • mąka - 2 szklanki

Kruszonka:
  • mąka - 100 g
  • cukier - 50 g
  • masło - 50 g


A teraz będzie szybko i sprawnie.


  1. Do miski rozkruszamy drożdże, posypujemy je cukrem, zalewamy mlekiem, posypujemy mąką. Nie mieszamy! Przykrywamy ściereczką, odkładamy na 3 h.
  2. Dodajemy bakalie, mieszamy.
  3. Smarujemy tłuszczem brytfankę. Nakładamy połowę porcji ciasta, dekorujemy je połową porcji owoców (wydrążonych wiśni, oczywiście). Całość przykrywamy resztą ciasta i ponownie układamy owoce.
  4. Zagniatamy składniki kruszony. Posypujemy nią ciasto.
  5. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.
  6. Gotowe? Tak! Smacznego!

Uwaga: przygotowywałam przepis na brytfance do lasagne. By osiągnąć standardowe, niedzielne wielkości, trzeba podwoić składniki.

4 komentarze:

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates