sobota, 25 października 2014

Wegetariańskie kotleciki z czarnej fasoli

Lubicie czarną fasolę? A w ogóle czy ją znacie? Ja muszę przyznać, że nie znałam! Do czasu, na moim ulubionym portalu kulinarnym pojawił się konkurs. Co więc zrobiłam? Rzuciłam się na fasolę i zaczęłam gotować. Pierwsza moja myśl,jak to ładnie podać? Takie małe, czarne...Okazało się, że nie jest to żadnym problemem! Drugi wniosek: jak to bosko smakuje?! Przygotowałam wegetariańskie kotleciki. Nie,nie jest to przepis szybki. Wymaga czasu, starań i cierpliwości. Ale opłaca się! Zniknęły błyskawicznie!
Oto przepis

SKŁADNIKI:

  • czarna fasola - 1 szklanka
  • ziemniaki - 10 szt.
  • bazylia (świeża) - 1 łyżka
  • przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka
  • masło - 1 łyżka
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • słonecznik - 5 łyżek
  • pasta chili


KROK 1: Fasolę namaczamy w wodzie przez noc, na następny dzień przepłukujemy ją zimną wodą i gotujemy ok. 1 h aż będzie miękka. 
KROK 2: Ziemniaki gotujemy do miękkości. 
KROK 3: Wkładamy ziemniaki do blendera i miksujemy. 
KROK 4: Dodajemy fasolę, bazylię, masło i przyprawy do ziemniaków. Miksujemy. 
KROK 5: Dodajemy bułki tartej, miksujemy. Dokładamy jeszcze ziarna słonecznika, mieszamy. 
KROK 6: Z masy lepimy kuleczki. Obtaczamy w bułce. 
KROK 7: Smażymy z obu stron. Podajemy z pastą chili lub bez.

Jeśli chcecie mi pomóc w konkursie serdecznie zapraszam, będę bardzo wdzięczna.
Trzeba tylko zarejestrować się na stronie: http://gotujwstylueko.pl/

Konto na stronie gotuj w stylu eko warto mieć! Czemu? Bo ilość bardzo kreatywnych, a przy tym zdrowych przepisów jest tam tak duża, że nigdy nie będziecie mieli problemu co ugotować. Uwielbiam tą stronę! Te zdjęcia są tam tam smakowite, że aż chce się gotować! (niedługo postaram się napisać recenzję)

A co do konkursu, to już ostatnie dni! Bardzo potrzebuję Waszej pomocy. To mój pierwszy konkurs na głosy od ponad roku i chyba ostatni! Strasznie się stresuję :):):) Ale co tam! Pamiętajcie tylko o jednym: Jedno konto na jedną osóbkę!

Jakbyście potrzebowali pomocy, czy wyjaśnień piszcie!

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates