środa, 1 października 2014

Powidła wieloowocowe i podsumowanie akcji

Zacznę od podsumowania akcji.
Cicho na widelcu okazało się być bardzo popularne. Zebraliśmy w ciągu zaledwie miesiąca 268 przepisów na wyśmienite ciasteczka, ciasta i czekoladki! Tak, w trakcie trwania akcji poszerzyła się ona o jeszcze jedną kategorię, czekoladki właśnie. Co mamy tu do wyboru? Praktycznie wszystko! Dużo przepisów z jabłkami, sporo torów, wiele propozycji ciast bez miksera. Słowem, każdy znajdzie coś dla siebie.
Ciacho na widelcu
Jabłka wolności zebrały podobną ilość przepisów, ale w dwa miesiące. Dokładnie 231 wyśmienitych propozycji. Pojawiła się cała masa deserów, ciast, ale też dań wytrawnych jak zupy czy mięsko. Bardzo dużo świetnych przepisów. Będę miała co zrobić z jabłkami :)
Jabłka wolności

Coś się kończy...coś się zaczyna. Zapraszam na kolejną akcje: przetwory na widelcu. Tu też, mam nadzieję, będzie się wiele działo. Czas: 2 miesiące! Warunku: przepisy na przetwory lub z ich wykorzystaniem. A więc do dzieła!

Ja mam dla Was kolejny przepis, tym razem powidła wieloowocowe. To piękne zdjęcia na górze to własnie ten przepis. A receptura tutaj:
  • 1 kiść winogrona
  • 4 śliwki
  • garść jeżyn
  • 1 łyżka cukru

Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Winogrona oddzielamy od gałązek. Każde winogrono przekrawamy i wyjmujemy z niego pestki. Ze śliwek wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę. Wszystkie owoce nakładamy na patelnię. Następnie prużymy aż zmiękną (ok. 30 minut, bo te owoce same są miękkie). Posypujemy cukrem. Gdy się rozpuści przekładamy do słoiczka i szybko zakręcamy.

Uprzedzam, mała ilość! A warto zrobić dużo, dużo więcej...
Przetwory na widelcu

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates