piątek, 26 września 2014

Waniliowa pigwa od herbaty


Coś szybkiego i smacznego. Niby zwykły dodatek, a jednak zupełnie odmienia smak herbaty. A co najlepsze, pigwa rośnie na wielu osiedlowych krzaczkach. Nic tylko zrywać i smakować :)
  • 2 szkl pigwy
  • pół szkl cukru
  • laska wanilii


Pigwę dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartkę, wydrążamy środki. Następnie każdy kawałek kroimy w plasterki. Nakładamy wszystko stopniowo do słoika co jakiś czas posypując cukrem (zostawiamy część na samą gorę). W sam środek pigwy wciskamy wanilię. Zasypujemy resztką cukru. Odkładamy na jedną noc aż puści sok. Mieszamy, dodajemy do herbaty (również pigwę, nie tylko sok).

4 komentarze:

  1. nigdy pigwy nie próbowałam, ale planujemy taki dżemor!
    nowy wpis! zapraszamy :)

    http://owocowyogrod.blogspot.com/2014/09/malina-z-mieta.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dżemem też będę próbować :) Zaraz będą przetwory z jarzębiny :)

      Usuń
  2. Pigwa to krzew, zapewniam Panią, że na osiedlowych "drzewkach" jej Pani nie znajdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szanowny Anonimie, najmocniej przepraszam za przejęzyczenie, już poprawiam tę znaczącą omyłkę w poście z 2014 roku na "krzaczki". Grunt, żeby potrafić znaleźć :) Serdecznie pozdrawiam!

      Usuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates