wtorek, 16 września 2014

Ciasto drożdżowe z pigwą

Ciasto:

  • drożdże 100 g
  • cukier 1 szkl
  • rodzynki 1 garść
  • jajka 4 szt
  • olej 1 szkl
  • mleko 1 szkl
  • mąka 4 szkl
  • pigwa 200 g

Kruszonka:

  • cukier 1 szkl
  • mąka 1 szkl
  • margaryna 200 g


Nakładam składniki do miski w kolejności: drożdże (pokruszone), cukier, cukier waniliowy, 4 jajka, olej, mleko i mąka. Odstawiam na 3 h. Następnie wszystko miksuję. Dodaję bakalie i pokrojoną pigwę. Przygotowuję kruszonkę: łączę margarynę z mąką i cukrem. Ugniatam. Nalewam ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę. Posypuję je kruszonką. Piekę w 180 st przez około 30 min.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. tyle się słyszy o różnych przetworach z pigwy,a ja nigdy jej nie próbowałam, ciacho wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować :) Zwłaszcza że często rośnie na dziko i można rwać i rwać..

      Usuń
  2. Pigwa nie zastąpiona;) Ja uwielbiam nalewkę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pigwówka też będzie... w swoim czasie..

      Usuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates