sobota, 2 sierpnia 2014

Kasza gryczana w sosie z cukinii

Co najbardziej lubicie w gotowaniu? Dla mnie magiczne jest to, że z kilku, a nawet wielu niczym nie związanych składników powstaje coś niesamowitego! Uwielbiam doprawiać, eksperymentować, łączyć smaki. Czasem trzeba tak niewiele by stworzyć cuda.
Czego nie lubię? Zdecydowanie nie przepadam za zmywaniem. To już po wszystkim, w niczym nie zmienia smaku potraw. Gdyby tylko dało się uniknąć :)

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • garść świeżej bazylii
  • 5 łyżek kaszy gryczanej
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki śmietany



Kaszę nakładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, podrumieniamy na rozgrzanej patelni. Cukinię kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Jak wszystko jest podrumienione zalewamy wodą do poziomu składników. Dodajemy poszatkowane zioła i trzymamy na ogniu aż wszystko będzie miękkie. Dodajemy śmietanę. Rozgniatamy widelcem. Polewamy sosem kaszę.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates