piątek, 25 lipca 2014

Sok owocowy czyli co Ewa mogła zrobić z jabłkiem

Już prawie koniec kolejnego, wyjątkowego dnia. Nie obeszło się bez chwili nerwów, ale też refleksji. Nad czym? Nad tym na czym świat stoi. A przy okazja Polska i Unia Europejska i nie mowa tu o biurokracji (chociaż wstęp też by pasował). Chodzi mi o wszelkiego rodzaju dotacje, refundacje, zapomogi. Głównym ich celem jest by było lepiej tym, którym jest gorzej. A że im, zasadniczo, nie tak ciekawie się w życiu wiedzie ze względu na własne decyzje, to już nie jest problemem. Tak, najlepiej dać pieniądze na biznes temu, który nie potrafi kierować samym sobą. A ten co ma genialny pomysł, ale niestety (na unijne potrzeby) jest pełnosprawny, nie jest kobietą, nie ma 50 lat lub dzieci...nie ma szans.A czy nie racjonalniej wspierać tych co do czegoś doszli? Którzy swoim życiem pokazali, że są odpowiedzialny, ambitni i potrafią? Dobry biznes to dobrobyt nie jednego człowieka, a całej społeczności. Przynajmniej moim zdaniem.

Życie jest za krótkie na nerwy, stresy, kiepską kawę i konserwanty. Brnę więc wytrwale w mojej ulubionej książce "wiem co jem". Coraz mniej mam ochotę kupować, a więcej gotować. Nawet zwykłe rzeczy: makarony, sałatki, soki. A skoro o sokach mowa oto przepis na prostą kombinację jabłek, śliwek i porzeczek. Fani słodkości mogą dodać łyżeczkę syropu waniliowego, ale ...bez przesady. To w końcu ma być zdrowa alternatywa dla sklepu!



  • jabłka - 5 szt
  • porzeczki czerwone - 2 szkl
  • śliwki - 5 szt
  • syrop waniliowy
Owoce myjemy. Jabłka obieramy i wydrążamy środki. Ze śliwek wyjmuję pestki. Porzeczki oczyszczam z szypułek. Przygotowuję sokowirówkę. Po kolei wkładam do niej wszystkie owoce. Gdy sok będzie w miseczce dokładnie go mieszam. Następnie nalewam do szklanek i do każdej z nich dodaję łyżeczkę syropu waniliowego. Mieszam.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates