niedziela, 9 lutego 2014

Barszcz biały z chrzanem

Czy macie takie zupy, który nigdy się Wam nie nudzą?
Dla mnie jest to zdecydowanie barszcz biały, mogę go jeść co tydzień i znam tysiące sposobów na subtelną zmianę jego smaku. A dziś był.. z chrzanem (nie mylić, ze do chrzanu:)

SKŁADNIKI:
  • ziemniak - 6 szt.
  • jajko - 2 szt.
  • liść laurowy - 1 szt.
  • sól, pieprz - 1 szczypta
  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • kiełbasa biała - 2 szt.
  • udko wędzone - 1 szt.
  • por - 5 plastrów
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 1 ząbek
  • barszcz biały - 1/2 butelki
KROK 1: Uwielbiam barszcz biały, przez długo było to moje danie popisowe, w związku z tym doczekało się wielu modyfikacji. Ta jest jedną z bardziej udanych i prostych jednocześnie. Ziemniaki obieram, myję, kroję w kostkę, wrzucam do wrzątku. Dodaję listek laurowy i pokrojony w paski czosnek. Jak dojdzie do wrzenia dodaję mięso (obowiązkowo biała kiełbasa, ja dodałam też udko wędzone, może być też boczek) 
KROK 2: Na patelni podsmażam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i por. Podrumienione warzywa dodaję do wywaru. 
KROK 3: Gdy ziemniaki są miękkie dodaję połowę butelki barszczu. W szklance przygotowuję mieszankę z łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę mąki, chrzan, odrobinę wywaru i mieszam aż do uzyskania gładkiej masy. Całość przelewam przez sitko do wywaru, przecieram. 
KROK 4: Zagotowuję jajka na twardo. Kroję w kostkę. Podaję w miseczce, kroje mięso.
Kulinarna podróż po Polsce

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates