środa, 25 grudnia 2013

Ciasto korzenne z bitą śmietaną

Mam nadzieję, że i Wam święta minęły tak rodzinnie, spokojnie i ciepło jak mi. A do poranne kawy proponuję takie oto pyszne ciasto!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka Przyprawa do piernika
  • 1 łyżka żelatyny
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki tartych orzechów
  • 100 gram czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 garść płatków migdałowych


Ubijamy białka na sztywno pianę wraz z odrobiną soli. Dodajemy stopniowo pozostałe składniki ciasta czyli: mąkę, żółtka, olej, cukier, mleko, przyprawy, sodę. Mieszamy wszystko dokładnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pieczemy 50 minut w temp 180 stopni. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody, mieszamy i wystudzam. Ubijamy śmietanę i delikatnie mieszamy z wystudzoną żelatyną. Wkładamy do lodówki do stężenia. Potem dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Polewa Rozpuszczam w rondelku masło, dodajemy czekoladę i łyżkę mleka. Mieszamy, a potem wystudzamy polewę. Przestudzone ciasto przekrawam na pół. Smaruję dół śmietaną, nakładamy drugą połowę. Polewamy chłodną polewą i posypujemy całość migdałami. Trzymamy w lodówce [rzez jedną noc i zajadamy następnego dnia do kawy ;)

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates