sobota, 1 czerwca 2013

Słodki dzień dziecka: domowe żelki

Nic tak dzieci nie kochają jak słodycze. I jednocześnie tak nie niepokoi ich rodziców jak słodycze właśnie. Bo w końcu cukier, od którego będą niesforne, masa niezdrowych konserwantów i barwników. Nie wspominając oczywiście o tym, że nie będą chciały jeść obiadu, a i może kolacji. Dzień dziecka ma jednak swoje prawa i nie można wszystkiego odmawiać :)

A jeżeli już nie odmawiać to sprytnie! Słodycze mogą być i smaczne i zdrowe. Wykonane samodzielnie dają dużo radości zarówno małemu smakoszowi jak i kucharce/kucharzowi. I dzięki temu korzystając z dobrej jakości produktów, takich jak miód zamiast słodzika, nie musimy się martwić o skład przysmaków.

Przepisy to dwie wersje smakowe domowych żelków. Ilość możliwych kombinacji jest nieograniczona. Jako pierwsze wykonałam żelki o smaku truskawkowo-kokosowym.
Składniki:
  • 100 ml mleko kokosowe ,
  • 3 łyżeczki wiórki koksowe ,
  • 2 łyżeczki żelatyna ,
  • 120 ml dżem truskawkowy ,
  • 2 łyżki woda
  1. W miseczce mieszam dżem z mlekiem kokosowym.
  2. By pozbyć się grudek przecieram wszystko przez sitko wprost do rondelka, delikatnie podgrzewam.
    Mieszam żelatynę z gorącą wodą i dokładnie rozcieram. Łączę z różową masą.
  3. Nalewam do foremki, posypuję wiórkami kokosowymi
  4. Foremkę wkładam do lodówki, żelki są gotowe po ok. 1 h.

Pierwszy raz zrobiłam te słodycze i byłam zachwycona. Zaczęłam kombinować ze smakami. Kolejnym podejściem był smak cytrynowo-miodowy. Pyszna kombinacja kwaśności i słodyczy. Przypadnie do gustu każdemu szkrabowi. Wykonane w ciekawych kształtach będzie lepsze niż ze sklepu.
Składniki
3 łyżki miód ,
  • 6 łyżek woda ,
  • 1 łyżka żelatyna ,
  • 2 łyżki sok z cytryny

  1. W garnuszku mieszam sok z cytryną, wodę oraz miód. Podgrzewam, ale nie dopuszczam do wrzenia.
  2. Dodaję żelatynę i mieszam aż się rozpuści.
  3. Nalewam do foremek. Wkładam do foremek na co najmniej 1 godzinę.
  4. Wyjmuję żelki delikatnie podważając boki każdego z żelek.
    Najłatwiej korzystać z foremki z gumą od spodu. Wystarczy "wycisnąć" i żelki wypadają bez problemu   

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates