wtorek, 11 czerwca 2013

Lody bananowo-orzechowe- letni deser

Mało piszę ostatnio na blogu, ale to nie znaczy, że mało gotuję :) Oczywiście mniej niż przed sesją, ale jednak zupełnie nie mogę się przestawić na tryb: zaniedbywanie kuchni. Zaczynam się specjalizować w przepisach błyskawicznych.
Dziś ma dla Was moje pierwsze lody. Pyszne, pełne owoców i orzechów.


SKŁADNIKI:
4 banany
150 ml maślanki
6 łyżek tartych orzechów
2 łyżki miodu
2 łyżki syropu klonowego
Przy podaniu (ilość zależy od naszych upodobań):
truskawki, syrop klonowy, tarte orzechy


PRZYGOTOWANIE:
W blenderze miksujemy obrane i pokrojone banany z maślanką. Dodajemy miód, orzechy oraz syrop klonowy, ponownie mieszamy. Nakładamy do pojemnika na lody i wkładamy do zamrażalnika na jedną noc (tyle u mnie trwało zanim zamarzły). Podajemy w miseczce i każdą porcję dodatkowo polewamy syropem klonowy, posypujemy orzechami i układamy truskawki. Prosty przepis, a bardzo smaczny.
Przy okazji miało miejsce kolejne testowanie bakalii firmy BackMit przesłanych mi w ramach współpracy z firmą Rapso :) Jest to już mój sprawdzony produkt, który każdemu daniu nadaje wiele smaku. I w lodach sprawdził się świetnie. Orzechy są drobno starte dzięki czemu dobrze komponują się z gładką konsystencją lodów nadając mu wyrazistego posmaku. Muszę przyznać, że jestem tą współpracą zachwycona i zdziwiona, że do tej pory nie znałam tej firmy. Smaczne, zdrowe bakalie- polecam :)

2 komentarze:

  1. ale bym zjadła takie domowe lody :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przepis, przepyszny, idealny z każdym owocem.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates