środa, 5 czerwca 2013

Ciasto z budyniem i orzechami czyli dlaczego uwielbiam swojego bloga :)

Dziś będzie na słodko. Po raz kolejny utwierdziłam się w przekonaniu, że własny blog to czasami najlepsze rozwiązanie. Na swoim polu można uprawiać wszystko od najbardziej wyszukanych literówek po kulinarne herezje. I to o każdej porze dnia i nocy, bez niczyjej akceptacji. Bez niedomówień, tłumaczeń, pełna swoboda :)
Po tym słodzeniu czas na deserek o którym pisałam wcześniej. Dziś przypomnienie ciasta o którym pisałam wcześniej z drobną, ale pysznie chrupiącą modyfikacją...mielonymi orzechami BackMit. Produkt ten jest jednym z moich ulubionych w paczce od Kresto. Dobrze zmielone nadają każdemu daniu delikatnego, ale bardzo intensywnego smaku orzechowego. Bardzo wygodne i praktyczne w użyciu opakowanie sprawiło, że cała moja rodzina chętnie (nawet za chętnie) korzysta z orzechów. Grafika na opakowaniu wygląda zachęcająco, ale to nic w porównaniu ze zniewalającym smakiem. Dzięki Kresto wreszcie mogę pogotować orzechowo bez konieczności mozolnego rozłupywania skorupek i mielenia.
Przepis do którego wykorzystałam bakalie to ciasto budyniowe
Na ciasto:
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
Na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie czekoladowe

Na masę serową:

  • 1/2 kostka miękkiej margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 serki waniliowe (po 150 gram każdy)
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 gram tartych orzechów BackMit
PRZYGOTOWANIE:
Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, cukru, całych jaj oraz żółtka zagniatamy ciasto. Wykładamy na dużej, prostokątnej blaszce. Gotujemy 3 budynie czekoladowe na 1 litrze mleka, mieszamy z tartymi orzechami. Czekamy aż wystygnie. W mikserze ucieramy: margarynę, cukier, dodajemy stopniowo serek i żółtka z 3 jajek. Następnie wsypujemy budyń śmietankowy. W innym naczyniu ubijamy 4 białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy ją do miski z miksowaną zawartością za pomocą drewnianej łyżki. Delikatne mieszamy. Na ciasto wylewamy wystudzoną masę budyniową, a na nią serową. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 40 minut.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates