niedziela, 19 maja 2013

Surówka z marchwi i selera w oleju rzepakowym

Dzięki uprzejmości firmy Rapso miałam przyjemność testować olej rzepakowy. Do tej pory nie gościł w moim domy, ale ponieważ o wielu jego zaletach słyszałam od dawna byłam bardzo ciekawa jak się sprawdza. Już następnego dnia od otrzymania wykorzystałam go do surówki.



3 duże marchewki
1 seler
1/4 szkl rodzynków
4 łyżki oleju rzepakowego


Rodzynki na co najmniej 15 minut zalewamy wrzątkiem i ostawiamy do wystudzenia.
Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce tworzącej z nich słupki (zarówno marchew jak i seler). Następnie przekładamy wraz z rodzynkami na głęboki talerz, dodajemy wymoczone ( a co za tym idzie soczyste) rodzynki i mieszamy. Polewamy całość delikatni olejem rzepakowym (mimo moich wątpliwości nadaje się idealnie).
Podajemy z obiadem.

Wniosek: olej rzepakowy jest delikatny i świetnie komponuje się z sałatkami. Spokojnie można go stosować zamiast oliwy.

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja też :) Mają tyle wersji, ogranicza nas tylko wyobraźnia :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą :) Ta prosta surówka zawsze nam smakuje i błyskawicznie znika!

      Usuń
  3. Tego akurat oleju rzepakowego nie znam, ale faktycznie olej rzepakowy jest najlepszym olejem pod względem składu tłuszczowego i korzyści dla zdrowia :) Sama używam regularnie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates