wtorek, 14 maja 2013

Omlet ze szpinakiem oraz mały sukces!

Świeży szpinak to niesamowity "materiał" kulinarny. Zdecydowanie wolę go od mrożonego, który zniechęca wyglądem. Świeże listki są taki ...kuszące.
Dziś wykorzystałam je do omletu:

SKŁADNIKI:


  • 1 jajko
  • 2 plasterki boczku
  • 3 listki świeżej bazylii
  • łyżeczka oregano
  • szczypta pieprzu i soli
  • garść świeżego szpinaku
  • łyżka sosu czosnkowego
  • łyżka kiełków
  • 2 plastry papryki
  • 1 gruby plaster sera żółtego

PRZYGOTOWANIE:
Jajko wbijamy do miseczki i energicznie mieszamy. Przyprawiamy pieprze, solą, oregano oraz bazylią. Ser, boczek, paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do miseczki. Listki szpinaku myjemy i po oberwaniu z ogonków razem z nimi dodajemy do jajka. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Na wierzch nakładamy łyżkę sosu czosnkowego, przyozdabiamy kiełkami.



Muszę przyznać, ze w ostatnich dniach strona gotujmy.pl bardzo mnie docenia. Dziś zauważyłam, że moja porada została wykorzystana przez serwer w ich newsletterze :)
W poradzie poruszyłam kwestie jak gotować warzywa by nie straciły koloru, więcej na: http://www.gotujmy.pl/gotowanie-warzyw-kolorowych,artykuly,15150.html

Na targach coraz więcej warzyw, życzę więc kolorowego, zdrowego kucharzenia :)

4 komentarze:

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates