niedziela, 26 maja 2013

Laurka na dzień matki

Wszystkim mamą, a swojej szczególnie, chciałam w tym specjalnym dniu złożyć najserdeczniejsze życzenia by z macierzyństwa czerpały tyle szczęścia ile to tylko możliwe, a nawet więc, by ich pociechy każdego dnia napełniały ich dumą i pozytywną energią, by miały czas dla tych małych, ale też tych dużych dzieciaczków, by zdrowo nigdy nie przeszkodziło w pełnieniu cudownej roli matki, by już wyrośnięty szkraby zawsze miały czas i cierpliwość dla swoich mam i by ich serce zawsze były radosne, pełne ciepła, wyrozumiałości...jak u mamy :)

Z tej okazji mam dla mamy laurkę
Tarta szparagowa- laurka na dzień matki - SKŁADNIKI:
400 gram mąki
120 gram margaryny
4 łyżki wody
150 gram śmietany 12%
2 garści sera żółtego
2 łyżeczki oregano
6 szparagów
pół papryki czerwonej
1 jajko
6 plasterków boczku


Tarta szparagowa- laurka na dzień matki - PRZYGOTOWANIE:
Ugniatamy ciasto z mąki, margaryny i wody. Proporcje mogą się trochę różnić bo robiłam na wyczucie. Ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Każdy plasterek boczku kroimy na 4 i podsmażamy. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, rozwałkowujemy ciasto i dopasowujemy do formy. nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut w temp. 180 st. W misce mieszamy śmietanę z jajkiem, dodajemy ser żółty oraz oregano, ponownie mieszamy. Wylewamy masę śmietanową na wyjęty z piekarnika spód. Z pasów papryki układamy serce. Szparagi kroimy i wypełniamy nimi serce, następnie robimy warstwę zewnętrzną. Resztę papryki kroimy w kostkę i ponownie układamy serce. Pozostałą część wypełniamy szparagami. Pieczemy 30 minut w 180 st.

4 komentarze:

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates