czwartek, 9 maja 2013

Domowa chałwa oraz najnowszy zakup :)

Mam ogromną słabość do wszystkiego co można przygotować samemu w domu, najlepiej od samych podstaw.
Kuszą mnie lasy świeżych ziół na parapecie, uwielbiam samodzielnie pieczone bułeczki oraz pomidory suszone we własnym piekarniku. Przyszła pora i na słodycze.


Domowa chałwa z dodatkami - SKŁADNIKI:
250 gram sezamu
5 łyżek miodu
łyżka rodzynków
łyżka wiórek kokosowych
2 kostki białej czekolady
łyżka rodzynków
łyżeczka migdałów
łyżeczka sproszkowanej wanilii


PRZYGOTOWANIE:
W miseczce zalewamy wrzątkiem rodzynki. Każdy migdał kroimy na 3. Na patelni prażymy sezam. W blenderze miksujemy go wraz z wanilią na gładką, jednolitą masę o konsystencji zbliżonej do piasku. Mieszamy z miodem i ugniatamy. Wkładamy do przygotowanych foremek silikonowych. Formy wkładamy na 10 minut do zamrażalnika (w tym momencie są już gotowe, można wyjąć chałwę z foremek), a następnie do lodówki (w celu przechowywania).
Wersje smakowe:
-zwykła- bez dodatków
-orzechowa- w rękach ugniatamy masę z orzechami
-kokosowa- formę posypałam wiórkami, a następnie samą chałwę, wiórki lekko przycisnęłam
-z rodzynkami




A to wszystko podane na moim najnowszym zakupie, który absolutnie uwielbiam :)

8 komentarzy:

  1. absolutna rewelacja, wydaje mi się, że dużo roboty przy tym. Ale wygląda smacznie i na pewno jest zdrowsza od takiej kupionej gotowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę się lepi to fakt, ale jest to jedyna czasochłonna czynność, bo sezam w zasadzie pruży się sam. Wydaje mi się, że przy odrobinie wprawy nie potrwa to długo, a zdecydowanie warto, bo sezam podsmażony pachnie nieziemsko!
      Dziękuję za komentarz i zapraszam do śledzenia wpisów :)

      Usuń
  2. domowa chałwa?! Jej.. też chcę! mniam, aleś narobiła mi ochoty! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Koniecznie napisz jak Ci wyszła :)

      Usuń
  4. Mmm, chałwa... Pycha!
    A serwis prześliczny :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates