niedziela, 5 maja 2013

Ciasto serowo-budyniowe z brzoskwinią

Dawno mnie nie było, dawno nie pisałam... Ale mam na to wytłumaczenie- ja oraz Gulgotek zwiedzaliśmy w majówkę Kraków. O tej podróży pełnej smaków już wkrótce. Tymczasem krótka piłka. Mam dla was przepis na przepyszne ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach.
Przygotowane wraz z moim tatą jeszcze przed wyjazdem znikło w dwa dni :)


Na ciasto:

  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

Na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie czekoladowe

Na masę serową:

  • 1/2 kostka miękkiej margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 serki waniliowe (po 150 gram każdy)
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 brzoskwinie z puszki


PRZYGOTOWANIE:
Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, cukru, całych jaj oraz żółtka zagniatamy ciasto. Wykładamy na dużej, prostokątnej blaszce. Gotujemy 3 budynie czekoladowe na 1 litrze mleka. Czekamy aż wystygnie. W mikserze ucieramy: margarynę, cukier, dodajemy stopniowo serek i żółtka z 3 jajek. Następnie wsypujemy budyń śmietankowy. W innym naczyniu ubijamy 4 białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy ją do miski z miksowaną zawartością za pomocą drewnianej łyżki. Delikatne mieszamy. Na ciasto wykładamy pokrojone w kostkę brzoskwinie, wylewamy wystudzoną masę budyniową, a na nią serową. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 40 minut.

3 komentarze:

  1. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chciałoby się tan na śniadanko do kawki

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie podpieczone brzegi, to tygryski lobią najbardziej

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates