wtorek, 23 kwietnia 2013

Wiosna, ach to Ty!!!

Wciąż delikatne odpukując w niemalowane ogłaszam bezapelacyjne nadejście wiosny. I mimo, że ponoć gdzieś na obszarach zimnej polskiej północy dzielni zwiadowcy zaobserwowali śnieg- do nas Pani Wiosna zawitała i odchodzić nie ma zamiaru.

-Spóźniła się Pani- Zaznaczam nieśmiało.
Chichocze tylko i zrzucając kolorowe baletki rozsiada się w kuchni.
-Tęskniłaś?- Pyta gładząc włosy mieniące się wszystkimi kolorami kwiatów.
-Bardzo- odpowiadam- Za Twoim ciepłem, za lekkim powietrzem, za targiem pulsującym świeżymi warzywami.
-Mam ich mnóstwo- chwali się nieskromnie i pokazuje wiklinowy koszyk. A w nim:

  • Por (1/4 szt)
  • świeże kiełki
  • rzodkiewki (4-5 szt)
  • roszpunka (dwie garści)
  • kiełki kapusty (3 łyżki)
-Spóźniona, nie spóźniona- mówi Pani Wiosna- bardzo zgłodniałam. Co na śniadanie?
Chwilę myślę i odpowiadam:
-Umyj warzywa.
Ja w tym czasie kroję 3 plastry boczku w cienkie paski i podsmażam na oleju. Pani Wiosna dorzuca pokrojonego w plastry pora i w kostkę rzodkiew. Ja myję dwa jajka i wbijam je na patelnie. Doprawiam pieprzem i mieszam co jakiś czas aż jajko się zetnie. Pani Wiosna w tym czasie myje przyniesioną przez siebie roszpunkę. Dodajemy ją na minutę przed zdjęciem patelni z ognia.
Bułkę kroję na pół. Nacinam i rozchylam. W to miejsce nakładam jajecznicę. Całość posypuję kiełkami. 
-Moje- krzyczy Pani Wiosna i łapie pierwszą z brzegu bułeczkę.
Przez chwilę pałaszujemy w ciszy.
-Tak sobie myślę- zaczynam w skupieniu- może byś zahaczyła o północ?

P.S. Pełen spis składników:
  • 3 plastry boczku
  • 2 bułki z przedziałkiem
  • 2 jajka
  • 4 rzodkiewki
  • 2 garście roszponki
  • 1/4 pora
  • pieprz
  • 3 łyżki kiełków czerwonej kapusty

Akcja Kolacja

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates