poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Zupa (krem) warzywna


Nadeszła wiosna i aż chce się śpiewać. Ciężkie jedzenie odchodzi w kąt. Czas na lekkie i kolorowe przepisy, aby w okres letni wejść nie tylko tanecznym, ale też zgrabnym krokiem :)

Za oknem leniwie świeci słońce, słychać już coraz wyraźniejszy ptasi śpiew, a w głowę głaskanej czule ciepłymi promieniami rodzi się wizja pięknych, dojrzewających warzyw i owoców. Potem moje myśli przenoszą się dalej w przyszłość  czuję ciepło piasku na plaży, zapach chłodnego morza, widzę siebie w bikini... i tu pojawia się zgrzyt.
Odkładam wyjęty przed chwilą makaron i myślami wracam do mojej pierwszej, warzywnej "wizji". Wyjmuję z lodówki i szafek:
1 duża marchew
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 kolby kukurydzy
3 listki bazylii świeżej
1 cebula
1/2 pora
1 ziemniak
1 kostka bulionowa
1 liść laurowy
3 łyżki śmietany






A teraz będzie szybko i zdrowo. 

1. Korzystam z kostki bulionowej i liściu laurowego lub przygotowanego wcześniej buliony. Całość podgrzewam do wrzenia.

2. W tym czasie myję dokładnie warzywa. Ziemniaka, pietruszkę, seler oraz marchew obieram i kroję w słupki. W tym czasie zagotowuję kukurydzę. Cebulę kroję w kostkę, zaś pora w plastry.

3. Warzywa dodaję do garnka. Gotuję tak długo aż będą miękkie.

4. Za pomocą blendera miksuję je na krem.

5. W miseczce mieszam śmietanę z odrobiną gorącej zupy, a następnie całość dodaję do garnka.



Po pierwsze pysznie, po drugie zdrowo! Bikini czeka!

Akcja Kolacja

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2015 Przepisy i książki na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates